Selasa, 6 Jun 2017

SELAMATKAH MOPIKO UNTUK BAYI BAWAH 2 TAHUN?


Dolu2 masa dpt ank sulong sy was2 dgn mopiko, tapi apply jugak sbb xda pilihan lain, kesian ank kena gigit nyamuk sebab musim hujan nyamuk mmg banyak time tu... lps pantang baru jumpa kotak mopiko
.
Kat situ tertulis "can cause convulsion" (sawan): contraindicated in infant below 2 yers of age" .Terus sy google bahaya mopiko..
.
Antaranya yang sy jumpa
"Kerana ia mengandungi camphor yang boleh menyebabkan kesan sampingan serius iaitu sawan" (convulsion).. budus kan ummi mu? xbaca dulu sebelum beli..tapi Alhamduillah xda apa2 kesan yg belaku kat ainun..
Image may contain: text

.
Setiap produk yang mengandungi camphor, kkm telah mewajibkan kenyataan amaran pada label produk tersebut, sama macam rokoklah.. produk merbahaya KKM mewajibkan peletakan amaran pada kotak. Dah terang2 kat situ xkan xnampak kan, cuma bezanya kita sebagai parents cakna atau x..klu xfaham googleh!
.
Sempat jugak saya selek 2 3 kali kat ainun.. lepas baca kotak tu no more mopiko even sekarang dia dh 3tahun lebih..
.
"Ohhh.. amaran utk kanak2 bwh 2thun je, anak sy dah 4 tahun"..
Kenapa nk letak anak kita dalam risiko kan? walhal banyak lagi produk natural..
.
Dah anak 2 baru sy jumpa sutra avera, sekarang ni klu anak2 kena gigit nyamuk sapu je dgn sutra avera and moisturizing, alhamdulillah bintat tu memang hilang. Sebab lainnya sy pilih sutra kerana tumbuhan Aloe Vera dalam produk avera 100% organik (certificate) dan harga berpatutan.. 

No automatic alt text available.
Avera soothing and moisturizing

.
Sebenarnya banyak lagi kelebihan avera ni, antaranya boleh digunakan untuk turunkan suhu anak2 bila demam dgn cara lumur pada ubun2 dan tubuh ank.
Image may contain: food and text
Banyak manfaat Avera Soothing


..Sy xsuka gebang, sy cuba sendiri dan sy share.. 
.
JOM! "1 rumah 1 avera soothing and moisturizing"

untuk info sila contact hakak kat bawah ni ye..