RECENT POST

Jumaat, 10 Februari 2017

SAYA DAN EKSTRAK KACIP FATIMAH

Harini godek2 facebook terserempak dengan gambar2 lama saya zaman baru habis study, saje lah saya nk mengimbau balik zaman anak daraku, hakak hakak kat intel la yg tag gambar2 saya, time tu saya baru bekerja di intel..waktu ni saya agak gumukkk, dah la nak dekat dengan hari perkahwinan saya.. malu tau tengok gambar sendiri.. masa ni jangan cakap lah memang saya tak pernah pun terfikir nak ambil supplement dalaman dan luaran saya.. berat saya time ni 59kg, kalau nak ikutkan takdelah berat sangat tapi ramai cakap saya agak berisi since tamat belajar... adudududuu...yerlah belajar dah habis, ada duit belanja untuk makan aje.. nak makan yang hipster2.. hambikk ini hasilnya dengan kulit kusam dan tak terurus..


No automatic alt text available.
Seminggu sebelum menjelang hari perkahwinan berat 59kg..

Image may contain: 5 people
Malu tengok gambar sendiri...


MASALAH SEBELUM KAHWIN
Sebelum kahwin masalah besar yang saya hadapi opkos lah kegemukan dan msalah kedua adalah period tak teratur dan senggugut kuat. Bila difikirkan balik faktor faktornya mungkin dulu since belajar kat U saya sentiasa stress, tidur lewat dan makan pun tak menentu, circulation period sy adalah 42 hari, sangat tak normal 


LEPAS KAHWIN
Alhamdulillah fasa baru bermula, 5bulan lepas tu baru lah hamil mungkin disebabkan circulation sy yang tak menentu agak sukar lah nak merancang.. Tapi alhamdulillah Allah bagi jugak sy rezeki, mungkin masalah hormon sy tidak terlalu kronik tapi yerlah sebelum kahwin tak terfikir sangat pasal penjagaan dalaman dan luaran, dah orang ajak kawin kita kawin jelah..hahahha

BERSALIN
Bila dah lepas bersalin dalam tempoh berpantang saya ambil supplement dari mak bidan yang saya sendiri tak tahu kualitinya dan tiada KKM, yelah anak pertama memang pengalaman pun tiada, ikut je apa org tua2 cakap. Sehingga pada hari ke 40 pun darah nifas saya masih keluar sikit2 mcm tersekat, masuk hari ke 50 terus berhenti bila rasa confident saya mandi wajib dan solat. Masa tu saya sangat berharap supaya nifas tak keluar lagi sebab ikut mazhab syafie tempoh nifas adalah 60 hari, maka kalau selepas 60 hari masih ada darah maka is dikira istihadah.. Nak cerita pasal nifas ni memang panjang, nanti saya akan tulis dalam entri lain ya..So pada hari ke 51 baru sy cuba Ekstrak Kacip Fatimah (beli secara cod).Masa ni saja nak try2 EKF sebab problem lepas bersalin saya selalu rasa menyucuk nyucuk kat tapaak kaki.

SELEPAS PENGAMBILAN EKSTRAK KACIP FATIMAH
Haaa.... ni part paling saya eksited nak cerita.. Saya start ambil EKF pada waktu pagi, petang tu agak terkejut sebab tiba2 darah nifas keluar semula warna agak pekat tapi sedikit, ini menunjukkan bahawa saki baki darah nifas masih belum keluar habis dalam rahim kita so bila ambil Ekstrak Kacip Fatimah ia sebenarnya bertindak seperti 'membersihkan' rahim. Amat penting untuk kita pastikan darah nifas keluar habis ye puan2, sebab bila darah nifas tidak keluar habis mungkin akan mennjadi penyebab kepada masalah meroyan atau msalah2 lain yang berkaitan dengan rahim kita. Orang perempuan memang kena jaga part ini, jangan muka cantik tapi dalaman tak terjaga.. gituu.. ok sambung balik cerita tadi, so dipendekan cerita darah nifas saya habis pada hari ke 57 dan waktu tu memang saya betul2 confident untuk mandi wajib dan bersolat semula. Alhamdulillah..

PENGAMBILAN EKSTRAK KACIP FATIMAH SECARA KONSISTEN
Masuk bulan2 yang berikutnya saya amalkan EKF secara konsisten dan Alhamdulillah sakit menyucuk nyucuk kat tapaak kaki setiap kali bangun pagi dah makin berkurang, rasa lebih bertenaga setiap hari, tambahan kena jaga anak yang masih kecil dah tak jadi masalah bagi saya. Masuk bulan ke3 saya terus sign up sebagai ejen EKF sebab saya dah tahu dan alami kebaikannya sambil2 consume untuk diri sendiri. 


Anak pertama, selepas 3bulan amalkan EKF berat tinggal 54kg! 



Alhamdulillah bila masuk anak dua saya masih setia konsisten dengan Ekstrak Kacip Fatimah.. Period dah stabil ngam2 29hari circulation and no more senggugut dan yang penting berat saya maintain! kadang2 keseimbangan hormon juga memainkan peranan penting terhadap berat badan, kerana bila hormon stabil kadar metabolisma juga akan stabil secara tak langsung membantu untuk maintainkan berat. 


Sekarang anak 2 dgn berat 53kg umur 30tahun..


Dan yaang paling best Ekstrak Kacip Fatimah mengandungi anti oksidan daripada tumbuhan kacip fatimah itu sendiri.. kalau nak awet muda rajin2 lah amalkan Ekstrak Kacip Fatimah ye..

Supplement harian saya VCO dan EKF


last but not least...
Mengupdate blog sambil memangku 2 anak...

JOM GRAB!

untuk sebarang konsultasi boleh kemukakan kepada saya 
whapsapp: 016.776.1180