Khamis, 8 Jun 2017

BAHAYAKAH KRIM STERIOD UNTUK KANAK-KANAK?





Ramai parents tak tahu kebanyakkan krim gatal yang anda perolehi dari hospital, klinik atau farmasi mengandungi steroid, termasuk saya.. ya saya pun tak tahu dulu.. Anak pertama memang saya tak banyak ilmu, pakai je apa yang kawan-kawan dan saudara sarankan.

Sebenarnya krim gatal jenis ini banyak digunakan. Ia hanya boleh didapati dari klinik, hospital dan farmasi. Pembeliannya tidak memerlukan surat (prescription),tapi kalau beli di farmasi memerlukan pembeli mencatat nama dan alamat sebagai menurut peruntukan undang-undang.


Jenis-jenis steroid yang sering digunakan


Antara steroid yang selalu digunakan ialah hydrocortisone, betamethasone, clobetasol, triamcinolone, momethasone, clobetasone, dsb. Sebagai contoh, jenama Daktacort yang dijual mengandungi hydrocortisone.

Krim jenis ini banyak digunakan untuk:
  • Merawat ruam lampin (selalunya dicampur dengan ubat anti-kulat) seperti Daktacort, Candacort, Decocort, dsb

Hasil carian imej untuk Daktacort
Daktacort
  • Gatal-gatal disebabkan alahan (allergy) seperti Elomet, Hydrocortisone, Betnovate, Dermovate, dsb
  • Gigitan serangga
  • Gatal di bahagian sulit - selalunya lelaki menghadapi masalah gatal di celah kelangkang



Psoriasis
  • Psoriasis seperti Dermovate, Diprosalic, Beprosalic, Elomet, dsb


Untuk jangkamasa panjang & dengan banyak. Ia harus disapu nipis-nipis ke bahagian yang kena. Sekiranya boleh, tidak perlu digosok, cuma sapu sebagai satu lapisan yang nipis.


Antara kesan-kesan sampingan steroid ialah:

Tanda-tanda kesan sampingan akibat penggunaan ubat steroid adalah berbeza, mengikut tempoh masa ubat tersebut diambil.

Penggunaan ubat steroid secara jangka masa panjang (lebih daripada 2 minggu) boleh menyebabkan kesan sampingan seperti berikut:
  • Lapisan tulang menipis dan mudah patah
  • Paras gula dalam badan meningkat
  • Sistem ketahanan badan menjadi lemah
  • Gangguan kepada penghasilan hormon adrenal
  • Kadar tumbesaran terbantut
Sekiranya ubat steroid diambil secara jangka masa pendek, maka kesan samping seperti berikut mungkin berlaku
  • Berat badan meningkat
  • Bengkak kaki dan badan akibat penakungan air dalam badan
  • Gangguan emosi, seperti mudah marah dan perasaan gelisah
  • Tekanan darah meningkat
  • Gangguan perut seperti gastrik, muntah dan ulser perut
Kebanyakan penyakit yang dirawat dengan ubat steroid memerlukan pengambilan secara jangka masa panjang kecuali dalam kes-kes alahan. Oleh itu, ibu bapa memainkan peranan yang amat penting untuk memantau tanda-tanda kesan sampingan yang mungkin terjadi kepada anak-anak. Sekiranya anak-anak menunjukkan tanda-tanda kesan sampingan daripada ubat steroid, ibu bapa perlu mendapatkan pengesahan daripada doktor atau ahli farmasi.


Penyalahgunaan steroid dalam kalangan kanak-kanaK
Ubat steroid dikategorikan sebagai ubat terkawal, iaitu ia hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Maka, segala penggunaan ubat steroid tanpa arahan doktor atau ahli farmasi boleh dianggap sebagai salahguna.

Penyalahgunaan ubat steroid sering berlaku apabila ibu bapa cuba merawat anak-anak sendiri tanpa merujuk kepada doktor. Contohnya, ibu bapa memberikan ubat steroid kepada anak-anak yang lain apabila mereka menunjukkan tanda-tanda sakit yang kelihatan sama seperti anak yang pernah dirawat dengan ubat tersebut. Harus diingati bahawa bukan setiap jenis penyakit memerlukan rawatan steroid. Pemberian ubat steroid kepada anak-anak tanpa nasihat doktor akan mendedahkan anak-anak anda kepada kesan sampingan yang tidak diingini.

Penyalahgunaan steroid juga boleh berlaku apabila ibu bapa membeli ubat-ubatan yang tidak berdaftar seperti ubat tradisional cina, majun atau jamu. Ubat-ubatan tersebut dikatakan “ajaib” dan amat berkesan untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Disebabkan oleh tindakbalas ubat steroid itu sendiri, produk tidak berdaftar ini sering dipasarkan sebagai ubat resdung, ubat gout ataupun ubat sakit sendi.

Sebelum membeli apa-apa produk, ibu bapa harus mengenalpasti sama ada produk tersebut berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Elakkan daripada membeli ubat melalui laman web atau kedai bukan farmasi (contohnya kedai runcit).



Kesimpulan
Ubat steroid adalah selamat untuk kanak-kanak sekiranya ia digunakan mengikut arahan dan cara penggunaan yang betul. Ibu bapa perlu selalu memeriksa penggunaan ubat steroid di kalangan anak-anak dan merujuk kepada doktor atau ahli farmasi jika mempunyai sebarang keraguan mengenai penggunaannya.


Mencari product natural tanpa penggunaan steroid?





No automatic alt text available.




Selasa, 6 Jun 2017

SELAMATKAH MOPIKO UNTUK BAYI BAWAH 2 TAHUN?


Dolu2 masa dpt ank sulong sy was2 dgn mopiko, tapi apply jugak sbb xda pilihan lain, kesian ank kena gigit nyamuk sebab musim hujan nyamuk mmg banyak time tu... lps pantang baru jumpa kotak mopiko
.
Kat situ tertulis "can cause convulsion" (sawan): contraindicated in infant below 2 yers of age" .Terus sy google bahaya mopiko..
.
Antaranya yang sy jumpa
"Kerana ia mengandungi camphor yang boleh menyebabkan kesan sampingan serius iaitu sawan" (convulsion).. budus kan ummi mu? xbaca dulu sebelum beli..tapi Alhamduillah xda apa2 kesan yg belaku kat ainun..
Image may contain: text

.
Setiap produk yang mengandungi camphor, kkm telah mewajibkan kenyataan amaran pada label produk tersebut, sama macam rokoklah.. produk merbahaya KKM mewajibkan peletakan amaran pada kotak. Dah terang2 kat situ xkan xnampak kan, cuma bezanya kita sebagai parents cakna atau x..klu xfaham googleh!
.
Sempat jugak saya selek 2 3 kali kat ainun.. lepas baca kotak tu no more mopiko even sekarang dia dh 3tahun lebih..
.
"Ohhh.. amaran utk kanak2 bwh 2thun je, anak sy dah 4 tahun"..
Kenapa nk letak anak kita dalam risiko kan? walhal banyak lagi produk natural..
.
Dah anak 2 baru sy jumpa sutra avera, sekarang ni klu anak2 kena gigit nyamuk sapu je dgn sutra avera and moisturizing, alhamdulillah bintat tu memang hilang. Sebab lainnya sy pilih sutra kerana tumbuhan Aloe Vera dalam produk avera 100% organik (certificate) dan harga berpatutan.. 

No automatic alt text available.
Avera soothing and moisturizing

.
Sebenarnya banyak lagi kelebihan avera ni, antaranya boleh digunakan untuk turunkan suhu anak2 bila demam dgn cara lumur pada ubun2 dan tubuh ank.
Image may contain: food and text
Banyak manfaat Avera Soothing


..Sy xsuka gebang, sy cuba sendiri dan sy share.. 
.
JOM! "1 rumah 1 avera soothing and moisturizing"

untuk info sila contact hakak kat bawah ni ye..



Rabu, 26 April 2017

SUTRA A’vera Soothing & Moisturizing Gel

A’vera Gel SUTRA yang diperbuat daripada 100% bahan semula jadi ditambah dengan pati tea tree yang sesuai bagi mereka berkulit sensitif dan merawat ekzema.Terdapat juga mentimun ekstrak untuk mengekalkan wajah sentiasa nampak lebih lembap dan bermaya.

1. Gel Aloe Vera / lidah buaya adalah bagus untuk pelembab.
♥ Popular digunakan sebagai pelembap oleh wanita yang menggunakan mineral make-up secara berkala, Aloe Vera sangat sesuai digunakan pada wajah. Menggunakan Aloe Vera pada kulit sebelum mengenakan make-up boleh mencegah kulit daripada kekeringan.

Bagi lelaki: Aloe vera boleh digunakan sebagai pelembut sebelum bercukur. Sifat-sifat penyembuhan itu boleh merawat luka kecil yang disebabkan oleh bercukur.
avera
2. Aloe Vera adalah bagus untuk merawat jerawat.
♥ Aloe Vera mempunyai sifat antimikrobial yang membunuh bakteria dan ciri-ciri anti-radang yang mengurangkan keradangan kulit. Ia membolehkan kulit untuk sembuh dengan cepat dan secara semula jadi dengan minimum parut. Aloe vera adalah pelembab tetapi tidak memberi kulit rasa berminyak, jadi ia sesuai untuk sesiapa yang mempunyai kulit berminyak.

3. Aloe Vera membantu melawan masalah biasa penuaan kulit.
♥ Semua orang mula bimbang tentang kemunculan garis dan kehilangan keanjalan pada kulit wajah.Vitamin C dan E yang hadir dalam gel aloe vera boleh memperbaiki kulit kita secara semulajadi dan menjaga kulit kita dari terhidrat.

4. Aloe Vera boleh mengurangkan penglihatan “stretch mark”.
♥ Sama ada kerana perubahan berat badan, atau mengandung – ramai daripada kita yang dibelenggu dengan stretch mark hodoh. Tanda-tanda ini muncul disebabkan oleh air mata kecil di lapisan kulit yang disebabkan oleh secara tiba-tiba dan berlebihan regangan. GelAloe Vera boleh membantu menyembunyikan stretch mark dengan penyembuhan luka.(tetapi perlulah dicegah lebih awal)

5. Aloe Vera boleh digunakan untuk merawat selaran matahari.
♥ Aloe Vera juga bertindak sebagai lapisan pelindung pada kulit dan membantu menambah kelembapan. Apabila kulit terhidrat, maka ia akan pulih lebih cepat daripada selaran matahari.

Hasil carian imej untuk AVERA SOOTHING & MOISTURIZING

4 JENIS SUTRA AROMATHERAPY MASSAGE OIL YANG WAJIB ADA DIRUMAH ATAU KETIKA MELANCONG

SUTRA Aromatherapy Massage Oil (Minyak Urutan Aromaterapi) merupakan salah satu produk yang terdapat di dalam kategori Aromatherapy yang diciptakan khas untuk tujuan memberikan ketenangan emosi dan mental di samping membantu meningkatkan kesihatan fizikal. Bauan yang digunakan terdiri daripada campuran beberapaminyak pati tulen.


Di datangkan dalam 4 jenis iaitu CAPTIVATING, SOOTHING, REJUVENATING dan SENSUAL, di mana setiap satunya mempunyai bauan dan fungsi tertentu dalam menjamin kesejahteraan pengguna. Bauan yang diciptakan ini sangat sesuai dalam mengurangkan tekanan perasaan, menyegarkan minda dan juga meningkatkan kesihatan fizikal.


1) #SUTRACAPTIVATING sangat sesuai dalam MEMBANTU menangani masalah lebihan angin dalam badan, migraine, selesema dan masalah berkaitan pernafasan. Ianya juga membantu melancarkan perjalanan darah agar kita sentiasa aktif dan bertenaga terutamanya ketika memandu.
Bahan utama: Basil oil, Eucalyptus Oil, Lavender Oil, Peppermint Oil


2) #SUTRASOOTHING pula berfungsi dalam MEMBANTU mengatasi masalah sakit otot seperti tergeliat dan lenguh-lenguh terutama setelah melakukan pelbagai aktiviti lasak.
Bahan utama: Cajuput Oil, Citrus Lime Oil, Lavender Oil, Rosemary oil


3) #SUTRAREJUVENATING untuk MEMBANTU melembutkan urat-urat yang keras serta masalah sakit sendi yang selalunya dihadapi oleh golongan berumur seperti kesukaran untuk membengkokkan lutut ketika solat atau duduk. Baunya membantu mengawal emosi golongan berumur agar sentiasa ceria.
Bahan utama: Grapefruit Oil, Orange Oil, Peppermint Oil, Rosemary oil


4) #SUTRASENSUAL pula adalah untuk MEMBANTU dalam memberikan ketenangan dan mencipta suasana romantic untuk pasangan. Bauanya yang tenang sangat membantu dalam menenangkan perasaan (tekanan perasaan)
Bahan utama: Lavender Oil, Patchouli oil, Geranium oil, Ylang-Ylang oil


Cara Penggunaan: Tuang atau titiskan SUTRA Massage Oil ke tapak tangan dan sapu ke bahagian tubuh yang sepatutnya. Sapu atau urut sehingga minyak benar-benar meresap.
SUTRA : 0167761180


Image may contain: text

Buat ibu-ibu, ini punca stress, mengantuk dan lemau di tempat kerja dan di rumah



Ibu bekerjaya dan surirumah... ni tips sikit2 sy dapat dari seminar

.

.

.

.
Penah x bila bangun pagi walaupun dah mandi tapi still rsa lemau😴.. bila start keja pun rsa mcm lembab je otak nak fikir, asik menguap je.. menguap punya menguap dakat dekat 1/2 jam keja xjalan.. dah pukul 12 tp masak pun belum, punya ssh nk dpt idea nk masak apa..yg bkeja pulak wlupn dah tahu kja apa nk buat tp rsa lembabnya nk start😰
.
.
.
.
Adusss stress!😣😤
.
.
.
Sebab apa eh?
.
.
.
Sbb kurangnya bekalan oksigen untuk dibekalkan ke otak, tubuh berangin, hormon xbalance serta perjalanan darah dalam tubuh yg kurang lancar.. bila oksigen dan perjalanan darah xlancar mula lah tubuh rasa lesu, mengantuk, lemah dan kurg fokus..pastu asik nak bebal buat kerja.. sampai 1 tahap boleh meroyan😵.. Jangan pandang remeh..
.
.
.
Macam mana caranya nk enhance?
.
.
.
.
1.Minum air banyak 1liter utk setiap 25kg berat badan
2. Makan byk sayur sayuran dan buah buahan berkhasiat
3. Lakukan urutan tubuh sekuragnya sebulan sekali utk membuang angin, tingkatkan blood circulation dan utk menyegarkan tubuh.
.
.
.
Ish...Bz lah xsempat nak mengurut...
.
.
.
Kalau xsempat nak mengurut, ibu2 boleh buat urutan sendiri di rumah lepas mandi.. contoh gunakan #captivatingmassageoil, sapukan pd belakang urutan atas kebawah, dada, sendi dan pd bahagian2 yg kurg selesa..Basil oil, Eucalyptus oil, ni mampu melancarkan blood circulation dan buang angin (mengandungi papermint)..maklumat akn mudah sampai ke otak hasilnya juga boleh buatkn kita mudah fokus terutama ketika memandu lama dan dduk lama di ats kerusi
.
.
.
.
.
Jangan lupa sembur dengan #mpssensation rose sbgai anti depression dan tingkatkan kestabilan hormon.. atau boleh sembur #mpscitrusberry, #mpspandan, #mpsheritage #mpslavender atau #mpsglory.. mengikut keperluan puan2..
.
.
.
.


Hasinya tubuh rasa segar, otak lebih cergas, tubuh lebih bertenaga xdelah rasa lemau dan asik nk marah je..

.

.

.

apa yg ada dlm #captivatingmassageoil ni?

Basil oil, Eucalyptus oil, Lavender oil, Peppermint oil..

.

.

.

.

Cubalah!..
.
.
No automatic alt text available.
Utuk hari hari yang lemau saya pilih gabungan MPS Rose sensation dengan Captivating massage oil. Mantap sangat!

Keywords

Isnin, 3 April 2017

AVERA SOOTHING & MOISTURIZING PRODUK TERBAIK UNTUK SEMUA JENIS KULIT TERMASUK KULIT SENSITIF

Nak story nih... kite baru je add produk baru dalam list jualan kiter... Produk apa tu? jeng.. jeng..jeng... Yang penting ianya produk NATURAL ye!

Image result for sutra product
Semestinya SUTRA..

Produk SUTRA memang banyak sampai taktau mana 1 nak grab tau.. Mula-mula kenal SUTRA saya cuma gunakan wangian aroma terapi sahaja.. since sy jumpa kak izza masa 'versatile festival' kat KB, sy tergerak hati nak beli Soothing Gel sebab terpengaruh kata2 hakak kiter ni..Niat saya yang mula-mula nak cari massage oil tapi terbatal sebab xde stock, so dari datang jauh2 dengan tangan kosong baik sy grab 1.. Kak Izza kenalkan saya dengan facial wash, shower gel dan soothing katanya bgus utk kulit sensitif, ruam, panau, kurap, mengelupas, stress mark banyak lagi lah..  dalam hati ye ker? semua orang akan promote produk dia baguih (pandangan skeptikal saya).haha

Image may contain: 4 people, people standing
Ni ketika event Versetail Festival kat Kota Bharu Trade Center


Kebetulan tringat ibu jari saya yang mengelupas dan pedih bila kena air dan makan smbal belacan..huhu... jadik sy grab soothing saja..



Balik rumah saya apply soothing lepas mandi dan lepas solat, rasa sejukkk ja...soothing ja time2 cuaca panas ni.. kat muka, lengan semua sy apply, hari pertama ke2, ke3 tak perasan apa2 perubahan pun, tak terfikir sikit pun nak ambil gmbar sblum pakai produk(sebab avera xda dlm list jualan sy), sampai dekat sminggu lebih baru saya terperasan tangan saya yang mengelupas dan pedih tu dh ok, kulit dah sekata.. memang berbaloi sgt2 tau.. yg paling best saya apply kat anak-anak bila terkena gigitan nyamuk, kejap ja dh hilang bintat.. Macam petang semalam kt rumah MIL ainun terkena gigitan kerengga kat kaki, menggaru dia tak tahan gatal, terus sy sapu avera sooting ni, kejap je dia dah berhenti menggaru, bengkak dan kemerahan pun hilang.. mcm biasalah ummi beliau lupa lagi nak snap gambar before after.. dalam keadaan kelam kabut macam ni memang tak ingat la nak snap2 gambar ni ha.. Start dari tu saya dah tanam azam yang saya nak add produk ni sebagai produk jualan saya...

Image may contain: drink
Avera soothing gel, my  family skin's best friends dah sekarang.. Hrganya murah je tau.. hanya RM30 utk 250ml

1. kegunaan harian sebagai pelembab kulit muka dan badan
2. membantu merawat selaran matahari dan angin
3. membantu merawat jerawat dan kerosakan kulit
4. membantu melambatkan proses penuaan dan menegangkan kulit
5. membantu mengurangkan kesan regangan kulit (stretch marks)
6. merawat dan melegakan ruam, radang dan gatal kulit akibat eczema
7. membantu merawat luka kecil dan kesan melecur
8. membantu mengurangkan kesan tumit kaki yang merekah
9. melegakan gigitan serangga


Image may contain: one or more people


Yang best jugak pasal Avera soothing gel ni, ibu-ibu boleh simpan untuk standby kalau-kalau anak-anak anda demam, tujuannya untuk turunkan suhu badan.. InsyAllah menjadi.. tu nanti saya cerita next entri

Avera soothing gel ni adalah purely natural dan aloe veranya adalah dari sumber organik. Bukan sebarangan tau nak iktiraf produk itu natural dan organik. Ia juga sesuai digunakan untuk yang mempunyai masalah kulit sensitif.

Image may contain: 1 person, text
Keberkesanan dapat dilihat selepas 2 minggu penggunaan..

Perkara yang anda wajib tahu sebelum menggunakan sebarang produk kulit bagi yang ada masalah kulit sensitif


PARABEN FREE, GLUTEN FREE, FRAGRANCE FREE, MINERAL OIL FREE, ARTIFICIAL COLOUR FREE AND NOT TESTED ON ANIMAL



Avera Soothing ini juga diformulasi dari ekstrak pokok lidah buaya, timun dan tembikai yang mempunyai banyak khasiat untuk kulit



"Natural must 80% of the total ingredients in one product must be natural"     
"Organic refer to the ingredients, planting and production must be organic certified"
Nak pilih produk kena tahu basic berkenaan kampeni tau..

Finally sign up sebagai ejen SUTRA... yeayy!!

Tq kak Izza sudi hantar barang kiter dari ganu sampai Kelantan


Image may contain: 3 people
My baby Habib yang mengantuk sejak masuk kereta..

Nak tahu lebih lanjut berkenaan produk ini, silalah whatsapp sy
016-7761180

Atau klik link ini ye utk terus ke ruang whatsapp
Sekian... Tq for reading..

Jumaat, 10 Februari 2017

SAYA DAN EKSTRAK KACIP FATIMAH

Harini godek2 facebook terserempak dengan gambar2 lama saya zaman baru habis study, saje lah saya nk mengimbau balik zaman anak daraku, hakak hakak kat intel la yg tag gambar2 saya, time tu saya baru bekerja di intel..waktu ni saya agak gumukkk, dah la nak dekat dengan hari perkahwinan saya.. malu tau tengok gambar sendiri.. masa ni jangan cakap lah memang saya tak pernah pun terfikir nak ambil supplement dalaman dan luaran saya.. berat saya time ni 59kg, kalau nak ikutkan takdelah berat sangat tapi ramai cakap saya agak berisi since tamat belajar... adudududuu...yerlah belajar dah habis, ada duit belanja untuk makan aje.. nak makan yang hipster2.. hambikk ini hasilnya dengan kulit kusam dan tak terurus..


No automatic alt text available.
Seminggu sebelum menjelang hari perkahwinan berat 59kg..

Image may contain: 5 people
Malu tengok gambar sendiri...


MASALAH SEBELUM KAHWIN
Sebelum kahwin masalah besar yang saya hadapi opkos lah kegemukan dan msalah kedua adalah period tak teratur dan senggugut kuat. Bila difikirkan balik faktor faktornya mungkin dulu since belajar kat U saya sentiasa stress, tidur lewat dan makan pun tak menentu, circulation period sy adalah 42 hari, sangat tak normal 


LEPAS KAHWIN
Alhamdulillah fasa baru bermula, 5bulan lepas tu baru lah hamil mungkin disebabkan circulation sy yang tak menentu agak sukar lah nak merancang.. Tapi alhamdulillah Allah bagi jugak sy rezeki, mungkin masalah hormon sy tidak terlalu kronik tapi yerlah sebelum kahwin tak terfikir sangat pasal penjagaan dalaman dan luaran, dah orang ajak kawin kita kawin jelah..hahahha

BERSALIN
Bila dah lepas bersalin dalam tempoh berpantang saya ambil supplement dari mak bidan yang saya sendiri tak tahu kualitinya dan tiada KKM, yelah anak pertama memang pengalaman pun tiada, ikut je apa org tua2 cakap. Sehingga pada hari ke 40 pun darah nifas saya masih keluar sikit2 mcm tersekat, masuk hari ke 50 terus berhenti bila rasa confident saya mandi wajib dan solat. Masa tu saya sangat berharap supaya nifas tak keluar lagi sebab ikut mazhab syafie tempoh nifas adalah 60 hari, maka kalau selepas 60 hari masih ada darah maka is dikira istihadah.. Nak cerita pasal nifas ni memang panjang, nanti saya akan tulis dalam entri lain ya..So pada hari ke 51 baru sy cuba Ekstrak Kacip Fatimah (beli secara cod).Masa ni saja nak try2 EKF sebab problem lepas bersalin saya selalu rasa menyucuk nyucuk kat tapaak kaki.

SELEPAS PENGAMBILAN EKSTRAK KACIP FATIMAH
Haaa.... ni part paling saya eksited nak cerita.. Saya start ambil EKF pada waktu pagi, petang tu agak terkejut sebab tiba2 darah nifas keluar semula warna agak pekat tapi sedikit, ini menunjukkan bahawa saki baki darah nifas masih belum keluar habis dalam rahim kita so bila ambil Ekstrak Kacip Fatimah ia sebenarnya bertindak seperti 'membersihkan' rahim. Amat penting untuk kita pastikan darah nifas keluar habis ye puan2, sebab bila darah nifas tidak keluar habis mungkin akan mennjadi penyebab kepada masalah meroyan atau msalah2 lain yang berkaitan dengan rahim kita. Orang perempuan memang kena jaga part ini, jangan muka cantik tapi dalaman tak terjaga.. gituu.. ok sambung balik cerita tadi, so dipendekan cerita darah nifas saya habis pada hari ke 57 dan waktu tu memang saya betul2 confident untuk mandi wajib dan bersolat semula. Alhamdulillah..

PENGAMBILAN EKSTRAK KACIP FATIMAH SECARA KONSISTEN
Masuk bulan2 yang berikutnya saya amalkan EKF secara konsisten dan Alhamdulillah sakit menyucuk nyucuk kat tapaak kaki setiap kali bangun pagi dah makin berkurang, rasa lebih bertenaga setiap hari, tambahan kena jaga anak yang masih kecil dah tak jadi masalah bagi saya. Masuk bulan ke3 saya terus sign up sebagai ejen EKF sebab saya dah tahu dan alami kebaikannya sambil2 consume untuk diri sendiri. 


Anak pertama, selepas 3bulan amalkan EKF berat tinggal 54kg! 



Alhamdulillah bila masuk anak dua saya masih setia konsisten dengan Ekstrak Kacip Fatimah.. Period dah stabil ngam2 29hari circulation and no more senggugut dan yang penting berat saya maintain! kadang2 keseimbangan hormon juga memainkan peranan penting terhadap berat badan, kerana bila hormon stabil kadar metabolisma juga akan stabil secara tak langsung membantu untuk maintainkan berat. 


Sekarang anak 2 dgn berat 53kg umur 30tahun..


Dan yaang paling best Ekstrak Kacip Fatimah mengandungi anti oksidan daripada tumbuhan kacip fatimah itu sendiri.. kalau nak awet muda rajin2 lah amalkan Ekstrak Kacip Fatimah ye..

Supplement harian saya VCO dan EKF


last but not least...
Mengupdate blog sambil memangku 2 anak...

JOM GRAB!

untuk sebarang konsultasi boleh kemukakan kepada saya 
whapsapp: 016.776.1180