Isnin, 5 Oktober 2015

FAKTA #1 DAN #2 SUPER POWER GRAPESEED OIL: MENGURANGKAN KADAR KOLESTROL DAN SERANGAN JANTUNGKalau scroll-scroll sebelum ni saya penah buat entri pasal Kebaikan Super Power Grapeseed Oil  dalam bentuk senarai kebaikannya. Grapeseed oil ni memang banyak kegunaan dan kelebihan kalau kita kaji betul-betul, so entri ni saya nak highlight fakta #1:Kurangkan risiko serangan jantung dan #2:Mengurangkan kolesterol tubuh. Ramai yang tahu serangan jantung dan kolestrol mempunyai perkaitan yang menghubungkaitkan gejala penyakit kardivaskular yang semakin menular di negara kita. 


Kebanyakan Masyarakat kita tak sedar kuantiti makanan yang diambil mengandungi kadar kolestrol yang tinggi, ramai juga masyarakat tidak tahu akan jenis-jenis makanan yang mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam tubuh. Mulai sekarang buka mata seluasnya sebab saya nak terangkan mengenai kebaikan minyak biji anggur a.k.a grapeseed oil yang terbuktikan mampu mengurangkan kadar kolestrol dan serangan jantung.

Jom kita semak fakta 1 dan 2!

1. #Kurangkan risiko serangan jantung. – Untuk pengetahuan anda, anggur mengandungi nitric oxide yang tinggi di mana ianya mengurangkan pembentukan gumpalan di dalam darah. Justeru ia akan mengurangkan risiko serangan jantung.
2.#Mengurangkan kolesterol tubuhAnggur mengandungi bahan Phytosterols yang mempunyai kapasiti untuk mengurangkan kolesterol di dalam tubuh.


Kandungan utama biji anggur :-

Monounsaturated fats
 • Minyak biji anggur tidak mengandungi protein atau karbohidrat.
 • Merujuk US Department of Agriculture's Nutrient Database, setiap 1 sudu besar grapeseed oil mengandungi 2.19g monounsaturated fat atau orang kita panggil lemak mono tak tepu.
 • Mengikut kajian Harvard School of Public Health, lemak mono tak tepu ini merupakan lemak sihat yg boleh mengurangkan risiko serangan penyakit jantung

Polyunsaturated fats
 • Makna dia lemak poli tak tepu, juga dikenali sebagai lemak sihat.
 • Setiap 1 sudu besar minyak biji anggur mengandungi 9.5g lemak poli tak tepu. Apa kebaikan polyunsaturated fats ini? Ye, pengambilan lemak poli tak tepu pada kadar sederhana mampu menurunkan paras kolesterol dlm darah & mengurangkan tekanan darah tinggi.
 • Sebahagian lemak poli tak tepu tidak dihasilkan oleh tubuh kita sendiri, maka amat penting kita menambah pengambilan lemak jenis ini melalui sumber pemakanan harian, contohnya minyak biji anggur

Saturated fats
 • lemak tepu. 
 • Mengambil makanan yg tinggi lemak tepu akan meningkatkan paras LDL (low density lipoproteins) atau 'kolesterol jahat' yg akhirnya akan menyempitkan saluran darah & mengakibatkan timbulnya penyakit kardiovascular (serangan jantung). 
 • Setiap 1 sudu besar minyak biji anggur hanya mengandungi 1.306g lemak tepu. Lihat, kandungan lamak mono & poli tak tepu dlm grseed oil jauh lebih tinggi berbanding lemak tepu.

Phytosterols
 • USDA mencatatkan setiap 1 sudu besar grapeseed oil mengandungi 24mg phytosterols. 
 • Pystosterols merupakan komponen asas tumbuhan yg membantu usus menapis kolesterol dari makanan yg diambil, ini bermakna secara tak langsung ia turut mengurangkan paras kolesterol jahat dlm darah. 
 • Menurut kajian Washington University School of Medicine 2010,phytosterols yg ditemui dlm ekstrak biji anggur mampu mempercepatkan proses metabolisma kolesterol. Maksud ia menyingkirkan lebihan kolesterol dr makanan & mengurangkan kadar serapan kolesterol ke dlm usus.

Superpower Grape Seed's 100% Cold Pressed Grape Seed (Oil in Softgel Capsule) 60 capsules
Super power grapeseed oil dalam bentuk softgel, mengandungi 60biji softgel