Ahad, 1 Mac 2015

KEBETULAN

"Entri ini ditaip pada hari sabtu"

Ini cerita saya hari ini, pagi sabtu selepas hari jumaat yang barakah...

Biasanya hari jumaat saya kurang mendapat tempahan EKF dan produk2 lain sebab hari cuti umum di kelantan, so masa terluang saya gunakan bersama keluarga.. Pagi jumaat semalam ada pelanggan saya whatsapp bertanyakan serum dan EKF yang saya jual.. lepas deal diskaun dan bla..bla., pelanggan saya bersetuju untuk membeli dan terus bank in kan amount tersebut.. dan terus saja saya akhiri ayat terakhir conversation dengan "baiklah puan, esok saya akan post", hingga ke pelanggan yang seterusnya pun saya berikan jawapan yang sama... jawapannya memang wajiblah post esok! (hari sabtu)

Tapi terlupa pula suami saya yang dipertanggungjawabkan untuk mengepost barang ada perlawanan futsal di kampus dengan staf UMK yg lain pada hari sabtu.   Dalam hati  "xkan nak paksa2 suami supaya post barang tersebut sedangkan dia pun sibuk, tapi xkan nak suruh pelanggan tunggu sampai hari ahad baru nak post produk,  padahal pelanggan saya dah lakukan transaksi sejak hari jumaat"... 

Dengan pelanggan, saya memang lemah...  asal pelanggan saya bank in saya tak akan tangguh2 untuk post sebab memang saya tak suka serabut kepala hotak buat pelanggan tertunggu-tunggu, sape yang tak eksited kalau beli berangan secara online, lainla kalau beli secara live bayar terus bwak balik tapi online ni memerlukan kesabaran, nak-nak kalau pelanggan yang jenis tak boleh sabar, jadi untuk lebih selamat lebih baik cepat2 post.. yang penting pelanggan saya berpuas hati dan saya tak perlu nak argue, kang kena snapshoot dan jadi viral 1 malaysia!

Pikir punya pikir sampai ke malam.. "erm... macam mana aku nak post barang? kereta xde esok, xkan nak kendong ainun dalam baby carrier dan tunggang moto?...oiii bahaya!.. dan terus...zZzZZZZzzzzz sampai ke pagi esoknya hari sabtu...

Bngun pagi solat subuh... masih lagi berfikir lama... masuk ke bilik SOHO dan tulis alamat pelanggan di congsiment letter dan bungkus siap!.. tapi sape nak post??? .. suami saya pagi2 lepas subuh dah start kereta untuk perlawanan futsalnya.. bingkas saya bangun dengan air sembahyang yang masih ada saya tunaikan solat dhuha seperti biasa, selesai solat saya berdoa semoga Allah murahkan rezeki untuk hari ini dan PERMUDAHKAN URUSAN saya.... Selesai berdoa ambil Al-Quran dan baca sementara anak belum bangun... selesai membaca Al-Quran saya ke belakang rumah dan masukkan baju dalam mesin basuh... 

Settle semua hal basuh baju terus saya capai tablet, macam biasa check kalau2 ada tempahan lain.. paling last buka mesej jiran yang minta nak beli parcel RM6 dari saya, katanya nak postkan ikan gelama kepada rakannya kat KL.. Tdetik dalam hati, kalau dia nak beli parcel dah tentu nak poskan parcel tu, apa lagi terus la saya reply msg dan minta tolong tumpang postkan barang alang2 kalau nak ngepost .. Allhamdulillah kebetulan jiran saya pun memang nak postkan barang di postlaju haritu...

Demikian settle semua postage untuk hari tu.. 


Feeling blessed :p sangat hari tu sebab Allah tolong permudahkan urusan saya di saat sy memerlukan DIA dengan berikan solusi melalui 'kebetulan'.. Sebenarnya banyak sangat kisah2 kebetulan dalam hidup saya ni, ini hanyalah kisah kecil yang sempat saya ceritakan kat sini, ada yang saya ingat dan ada yang saya lupa bagai angin lalu dan ada yang tak perlu diceritakan.....harap2 dapat jadi inspirasi bagi rakan-rakan,...

Sekian cerita saya..