Ahad, 19 Oktober 2014

Ekstrak Kacip fatimah VS Evening Primrose Oil

Saya mendapat banyak pertanyaan mengenai perbezaan Ekstrak Kacip Fatimah dan Evening Primrose Oil, sebenarnya kedua-dua tumbuhan ini mempunyai persamaan darisegi fungsi dan kebaikannya. Tetapi Kacip Fatimah lebih sinonim dengan perubatan tradisional namun kurang mendapat sambutan kerana masih ramai yang belum mempercayai keberkesanan produk dari nusantara ini, mereka rata-rata lebih mempercayai produk luar namun tak ramai yang tahu produk UTM bertaraf antarabangsa.Mari kita lihat perbezaan produk ini...

Origin

Kacip Fatimah atau nama saintifiknya Lubisa Pumila."Kacip Fatimah (Labisia Pumila) adalah tumbuhan berbunga di dalam keluarga Primulaceae yang berasal dari Malaysia. Ia adalah tumbuhan bersaiz kecil dan boleh didapati secara meluas di bawah dataran lantai hutan"


 Evening Promise  Berasal dari Amerika Utara dan Selatan. Pokok Petang atau Primrose tree, walaupun pada asalnya ia berasal dari Arnerica Utara, ia telah diimport ke Itali dan di sebarkan ke seluruh Eropah.

Gedebak gedebuk panjang punya cerita kita boleh simpulkan yang dua jenis pokok ini mempunyai origin yang berbeza dan jelas menunjukkan Kacip fatimah atau Lubiasa pumila berasal dari asia manakala primerose


Kajian
Fungsi dan kebaikan Ekstrak Kacip Fatimah(EKF) adalah hampir sama dalam mengatasi masalah dalaman wanita, namun dalam banyak kajian yang dijalankan oleh para saintis mendapati Kacip Fatimah sangat sesuai dan effective untuk wanita asia, dan tentu setiap yang Allah cipta sekeliling kita mempunyai perkaitan dan kebaikan untuk diguna pakai.. Dengan jelas menunjukkan Allah SWT sengaja mencipta thmbuhan ini untuk dinikmati kebaikannya dan bersesuaian dengan wanita asia manakala Evening Primerose dicipta sesuai dgn wanita barat

Kebanyakkan EPO dihasilkan di negara Eropah dan di eksport ke Malaysia, namun dalam kajian saintifik yang dijalankan untuk menghasilkan EPO sudah tentu menggunakan wanita Eropah untuk mendapatkan keberkesanan kajian mereka yang berbeza genetik dengan wanita asia. Perbezaan genetik mungkin kadangkala tidak mendatangkan kesan effective kepada tubuh wanita asia berbanding wanita eropah.

Jadi percalah dengan produk yang dihasilkan oleh saintis asia ini mempunyai kebaikan yang luarbiasa dan sesuai dengan genetik wanita asia. Kajian saintifik yang dilakukan oleh unit penyelidikan Institute Pembangunan Bioproduk UTM merangkumi kesesuaian dos untuk tubuh wanita asia jadi tidak hairanlah EKF mula mendapat sambutan di Jepun dan Korea.

Maka buatlah pilihan sendiri, namun saya sarankan wanita asia bertukar kepada EKF kerana ianya dijamin HALAL serta penghasilannya sentiasa dipantau oleh mereka yang berkelayakan. 

YA DIJAMIN HALAL DAN 100% ASLI!