Isnin, 3 April 2017

AVERA SOOTHING & MOISTURIZING PRODUK TERBAIK UNTUK SEMUA JENIS KULIT TERMASUK KULIT SENSITIF

Nak story nih... kite baru je add produk baru dalam list jualan kiter... Produk apa tu? jeng.. jeng..jeng... Yang penting ianya produk NATURAL ye!

Image result for sutra product
Semestinya SUTRA..

Produk SUTRA memang banyak sampai taktau mana 1 nak grab tau.. Mula-mula kenal SUTRA saya cuma gunakan wangian aroma terapi sahaja.. since sy jumpa kak izza masa 'versatile festival' kat KB, sy tergerak hati nak beli Soothing Gel sebab terpengaruh kata2 hakak kiter ni..Niat saya yang mula-mula nak cari massage oil tapi terbatal sebab xde stock, so dari datang jauh2 dengan tangan kosong baik sy grab 1.. Kak Izza kenalkan saya dengan facial wash, shower gel dan soothing katanya bgus utk kulit sensitif, ruam, panau, kurap, mengelupas, stress mark banyak lagi lah..  dalam hati ye ker? semua orang akan promote produk dia baguih (pandangan skeptikal saya).haha

Image may contain: 4 people, people standing
Ni ketika event Versetail Festival kat Kota Bharu Trade Center


Kebetulan tringat ibu jari saya yang mengelupas dan pedih bila kena air dan makan smbal belacan..huhu... jadik sy grab soothing saja..



Balik rumah saya apply soothing lepas mandi dan lepas solat, rasa sejukkk ja...soothing ja time2 cuaca panas ni.. kat muka, lengan semua sy apply, hari pertama ke2, ke3 tak perasan apa2 perubahan pun, tak terfikir sikit pun nak ambil gmbar sblum pakai produk(sebab avera xda dlm list jualan sy), sampai dekat sminggu lebih baru saya terperasan tangan saya yang mengelupas dan pedih tu dh ok, kulit dah sekata.. memang berbaloi sgt2 tau.. yg paling best saya apply kat anak-anak bila terkena gigitan nyamuk, kejap ja dh hilang bintat.. Macam petang semalam kt rumah MIL ainun terkena gigitan kerengga kat kaki, menggaru dia tak tahan gatal, terus sy sapu avera sooting ni, kejap je dia dah berhenti menggaru, bengkak dan kemerahan pun hilang.. mcm biasalah ummi beliau lupa lagi nak snap gambar before after.. dalam keadaan kelam kabut macam ni memang tak ingat la nak snap2 gambar ni ha.. Start dari tu saya dah tanam azam yang saya nak add produk ni sebagai produk jualan saya...

Image may contain: drink
Avera soothing gel, my  family skin's best friends dah sekarang.. Hrganya murah je tau.. hanya RM30 utk 250ml

1. kegunaan harian sebagai pelembab kulit muka dan badan
2. membantu merawat selaran matahari dan angin
3. membantu merawat jerawat dan kerosakan kulit
4. membantu melambatkan proses penuaan dan menegangkan kulit
5. membantu mengurangkan kesan regangan kulit (stretch marks)
6. merawat dan melegakan ruam, radang dan gatal kulit akibat eczema
7. membantu merawat luka kecil dan kesan melecur
8. membantu mengurangkan kesan tumit kaki yang merekah
9. melegakan gigitan serangga


Image may contain: one or more people


Yang best jugak pasal Avera soothing gel ni, ibu-ibu boleh simpan untuk standby kalau-kalau anak-anak anda demam, tujuannya untuk turunkan suhu badan.. InsyAllah menjadi.. tu nanti saya cerita next entri

Avera soothing gel ni adalah purely natural dan aloe veranya adalah dari sumber organik. Bukan sebarangan tau nak iktiraf produk itu natural dan organik. Ia juga sesuai digunakan untuk yang mempunyai masalah kulit sensitif.

Image may contain: 1 person, text
Keberkesanan dapat dilihat selepas 2 minggu penggunaan..

Perkara yang anda wajib tahu sebelum menggunakan sebarang produk kulit bagi yang ada masalah kulit sensitif


PARABEN FREE, GLUTEN FREE, FRAGRANCE FREE, MINERAL OIL FREE, ARTIFICIAL COLOUR FREE AND NOT TESTED ON ANIMAL



Avera Soothing ini juga diformulasi dari ekstrak pokok lidah buaya, timun dan tembikai yang mempunyai banyak khasiat untuk kulit



"Natural must 80% of the total ingredients in one product must be natural"     
"Organic refer to the ingredients, planting and production must be organic certified"
Nak pilih produk kena tahu basic berkenaan kampeni tau..

Finally sign up sebagai ejen SUTRA... yeayy!!

Tq kak Izza sudi hantar barang kiter dari ganu sampai Kelantan


Image may contain: 3 people
My baby Habib yang mengantuk sejak masuk kereta..

Nak tahu lebih lanjut berkenaan produk ini, silalah whatsapp sy
016-7761180

Atau klik link ini ye utk terus ke ruang whatsapp
Sekian... Tq for reading..

Jumaat, 10 Februari 2017

SAYA DAN EKSTRAK KACIP FATIMAH

Harini godek2 facebook terserempak dengan gambar2 lama saya zaman baru habis study, saje lah saya nk mengimbau balik zaman anak daraku, hakak hakak kat intel la yg tag gambar2 saya, time tu saya baru bekerja di intel..waktu ni saya agak gumukkk, dah la nak dekat dengan hari perkahwinan saya.. malu tau tengok gambar sendiri.. masa ni jangan cakap lah memang saya tak pernah pun terfikir nak ambil supplement dalaman dan luaran saya.. berat saya time ni 59kg, kalau nak ikutkan takdelah berat sangat tapi ramai cakap saya agak berisi since tamat belajar... adudududuu...yerlah belajar dah habis, ada duit belanja untuk makan aje.. nak makan yang hipster2.. hambikk ini hasilnya dengan kulit kusam dan tak terurus..


No automatic alt text available.
Seminggu sebelum menjelang hari perkahwinan berat 59kg..

Image may contain: 5 people
Malu tengok gambar sendiri...


MASALAH SEBELUM KAHWIN
Sebelum kahwin masalah besar yang saya hadapi opkos lah kegemukan dan msalah kedua adalah period tak teratur dan senggugut kuat. Bila difikirkan balik faktor faktornya mungkin dulu since belajar kat U saya sentiasa stress, tidur lewat dan makan pun tak menentu, circulation period sy adalah 42 hari, sangat tak normal 


LEPAS KAHWIN
Alhamdulillah fasa baru bermula, 5bulan lepas tu baru lah hamil mungkin disebabkan circulation sy yang tak menentu agak sukar lah nak merancang.. Tapi alhamdulillah Allah bagi jugak sy rezeki, mungkin masalah hormon sy tidak terlalu kronik tapi yerlah sebelum kahwin tak terfikir sangat pasal penjagaan dalaman dan luaran, dah orang ajak kawin kita kawin jelah..hahahha

BERSALIN
Bila dah lepas bersalin dalam tempoh berpantang saya ambil supplement dari mak bidan yang saya sendiri tak tahu kualitinya dan tiada KKM, yelah anak pertama memang pengalaman pun tiada, ikut je apa org tua2 cakap. Sehingga pada hari ke 40 pun darah nifas saya masih keluar sikit2 mcm tersekat, masuk hari ke 50 terus berhenti bila rasa confident saya mandi wajib dan solat. Masa tu saya sangat berharap supaya nifas tak keluar lagi sebab ikut mazhab syafie tempoh nifas adalah 60 hari, maka kalau selepas 60 hari masih ada darah maka is dikira istihadah.. Nak cerita pasal nifas ni memang panjang, nanti saya akan tulis dalam entri lain ya..So pada hari ke 51 baru sy cuba Ekstrak Kacip Fatimah (beli secara cod).Masa ni saja nak try2 EKF sebab problem lepas bersalin saya selalu rasa menyucuk nyucuk kat tapaak kaki.

SELEPAS PENGAMBILAN EKSTRAK KACIP FATIMAH
Haaa.... ni part paling saya eksited nak cerita.. Saya start ambil EKF pada waktu pagi, petang tu agak terkejut sebab tiba2 darah nifas keluar semula warna agak pekat tapi sedikit, ini menunjukkan bahawa saki baki darah nifas masih belum keluar habis dalam rahim kita so bila ambil Ekstrak Kacip Fatimah ia sebenarnya bertindak seperti 'membersihkan' rahim. Amat penting untuk kita pastikan darah nifas keluar habis ye puan2, sebab bila darah nifas tidak keluar habis mungkin akan mennjadi penyebab kepada masalah meroyan atau msalah2 lain yang berkaitan dengan rahim kita. Orang perempuan memang kena jaga part ini, jangan muka cantik tapi dalaman tak terjaga.. gituu.. ok sambung balik cerita tadi, so dipendekan cerita darah nifas saya habis pada hari ke 57 dan waktu tu memang saya betul2 confident untuk mandi wajib dan bersolat semula. Alhamdulillah..

PENGAMBILAN EKSTRAK KACIP FATIMAH SECARA KONSISTEN
Masuk bulan2 yang berikutnya saya amalkan EKF secara konsisten dan Alhamdulillah sakit menyucuk nyucuk kat tapaak kaki setiap kali bangun pagi dah makin berkurang, rasa lebih bertenaga setiap hari, tambahan kena jaga anak yang masih kecil dah tak jadi masalah bagi saya. Masuk bulan ke3 saya terus sign up sebagai ejen EKF sebab saya dah tahu dan alami kebaikannya sambil2 consume untuk diri sendiri. 


Anak pertama, selepas 3bulan amalkan EKF berat tinggal 54kg! 



Alhamdulillah bila masuk anak dua saya masih setia konsisten dengan Ekstrak Kacip Fatimah.. Period dah stabil ngam2 29hari circulation and no more senggugut dan yang penting berat saya maintain! kadang2 keseimbangan hormon juga memainkan peranan penting terhadap berat badan, kerana bila hormon stabil kadar metabolisma juga akan stabil secara tak langsung membantu untuk maintainkan berat. 


Sekarang anak 2 dgn berat 53kg umur 30tahun..


Dan yaang paling best Ekstrak Kacip Fatimah mengandungi anti oksidan daripada tumbuhan kacip fatimah itu sendiri.. kalau nak awet muda rajin2 lah amalkan Ekstrak Kacip Fatimah ye..

Supplement harian saya VCO dan EKF


last but not least...
Mengupdate blog sambil memangku 2 anak...

JOM GRAB!

untuk sebarang konsultasi boleh kemukakan kepada saya 
whapsapp: 016.776.1180

Selasa, 2 Ogos 2016

ENTRY PUKAL: KELAHIRAN ANAK KEDUA DAN ANNOUNCEMENT SOHOBIZNET CAR ENTAL

Assalamualaikum..

Dah lama sangat saya tidak mengupdate blog.. tup..tup.. dah beranak 2.. dah 7bulan anak kedua saya yang lahir pada 3 januari 2016... Alhamdulillah dah dapat sepasang, kali ni baby boy!.. nampak sangat kan betapa sibuknya saya menguruskan anak2 sampai takda masa nak buat apa2 posting kat sini..

1bulan

Alhamdulillah lepas bersalin badan rasa cergas semula sebab saya sentisa tak lupa untuk consume 2 supplement ni..

Grape Seed Oil saya ambil ni supaya kulit segar semula al maklumlah kulit meregang dan mengendur dalam masa yang sama membantu mengawal kolestrol dalam badan.. bagusnya GSO ni sebab ianya kaya dengan sumber vitamin C dan E  yg berkali ganda lebih baik dari vitamin biasa..

sudah semestinya Ekstrak Kacip Fatimah bertujuan mengmbalikan dan memulihkan sistem paranakan, membaiki luka pada rahim, dan yang paling best ia akan bertindak mengeluarkan semua drah nifas dengan lancar dan membersihkan rahim.




ehhh.. 1 lagi announcement.. sila baca screenshoot dibawah yer...



ok ni posting ekspress tau... taip laju2 sebelum anak2 bangun....

sekian terimakasih.....

pssttt... kalau nak dapatkan 2 produk kat atas tu sila wassap saya 016-7761180

Khamis, 3 Disember 2015

Simptom-simptom dan cara mengelakkan masalah Cyst atau Fibroid


Assalamualaikum.. hari ni saya nak bercerita mengenai masalah yang sering menghantui wanita yang sudah berkahwin mahupun belum berkahwin. Amat perlu bagi kakak-kakak dan adik-adik untuk mengetahui perubahan pada diri, namun tidak semua masalah ini kita dapat mengesan dari awal. Baca, faham dan lakukan tindakan dari sekarang!

Apa itu cyst?
Cyst ni secara mudah fahamnya, ia macam jerawat dalam badan kita. Ia boleh jadi kepada orang lelaki dan orang perempuan dan di mana- mana bahagian badan. Tapi ia boleh membesar dan mengganggu sistem tubuh.Jadi cyst bukan setakat boleh jadi di ovari, tapi juga pada paru-paru, buah pinggang dan pankreas.Tapi hari ni saya akan kongsikan mengenai cyst pada sistem peranakan wanita, iaitu ovarian cyst.

Apa itu Fibroid?
Fibroids adalah sejenis tumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan ketumbuhan yang paling sering melanda wanita dan ia bukan kanser. 

Ovarian Cyst
Ovarian cyst adalah kantung yg mengandungi cecair dan berada di dalam kilang ovari. Cyst adalah sejenis tumbuhan (maksudnya ia mengalami pertumbuhan dan semakin membesar) dan boleh mengandungi cecair/fluids, sama ada air, cecair becampur protin, darah beku, darah haid , minyak dan lemak atau lendir. Ia juga boleh disertai dengan tumbuhan daging yang mungkin jenis kanser, rambut, cartilage, tulang dll

Jenis-jenis ovarian cyst
Uterine Fibroid
Tidak semua wanita yg ada masalah fibroid mengalami sebarang simptom-simptom yg menandakan mereka ada fibroid. Berdasarkan kajian, 20-50% wanita dikatakan mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor akibat tidak mengalami sebarang simptom. Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.
Fibroid

Perbezaan Cyst dan Fibroid secara fizikal
Ovarian cyst dan fibroid ni kedua-duanya sama iaitu sejenis ketumbuhan. Bezanya, fibroid ni terdiri dari tisu yang padat dan hanya berada pada rahim. Tapi ovarian cyst terdiri dari cecair atau semi-solid dan berada dalam ovari.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Estrogen Yang Berlebihan (Estrogen Dominance)
Ini kerana, pertumbuhan fibroid dan cyst bergantung pada estrogen. Anda lebih berisiko untuk mendapat fibroid atau cyst jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang.
Keadaan hormon tidak seimbang ini biasa terjadi terhadap mereka yg mengalami masalah PCOS dan Endometriosis yang boleh menyebabkan ketidaksuburan atau infertiliti.
Pil perancang atau contraceptive juga boleh menjadi punca kepada fibroid atau cyst kerana ia boleh mengakibat keadaan hormon estrogen yg tidak seimbang.

2. Badan mengandungi Xenoestrogen yang tinggi
Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang bermaksud ia boleh berada dalam persekitaran termasuk makanan, air, bahan kimia dari industri ataupun produk penjagaan kecantikan.Walaupun ia bukan estrogen sebenar, ia masih boleh menganggu mahupun merangsang fungsi estrogen dalam tubuh kita.
Xenoestrogen boleh berada dalam phthalates (bahan dlm plastic atau getah), racun serangga (pesticides), tembakau dan banyak lagi.

3. Berat badan berlebihan/obesiti
Bila berat badan berlebihan maknanya tubuh kita ada lemak berlebihan Sel lemak juga berupaya menghasilkan sejenis estrogen dengan bantuan enzim iaitu estrone. Lebih-lebih lagi bila berat badan berlebihan, maka lagi banyak sel lemak yg berupaya menghasilkan estrone. Estrone ini yang digelar "bad estrogen", juga dikatakan punca kanser. Estrone adalah satu-satunya hormon estrogen yang ada setelah menopaus. Selain daripada itu, lemak juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

4. Genetik/Keturunan
Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Simptom fibroid /cyst
- masalah kesuburan
- kerap rasa ingin terkencing/tidak boleh mengawal pundi kencing
- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
- sakit ketika hubungan kelamin
- perut kembung/membuncit
- pendarahan abnormal


Cadangan bagi mengelakkan fibroid - Dr Hamid Arshat

1. Jika ada ahli keluarga yg ada penyakit ini, perlu ambil langkah berjaga-jaga dari awal. Genetik memang memainkan peranan dalam kesemua jenis penyakit khususnya tumbuhan, kanser , diabetes, darah tinggi dan lain2.

2. Kawal paras hormon estrogen

3. Kawal pengambilan makanan yg mengandungi gula , minyak dan lemak berlebihan kerana ia dapat merangsang penghasilan estrogen.
Ambil makanan yang mengandungi natural progesterone diantaranya ialah keladi liar dan keledek merah dan unggu. Makanlah dalam 2-3 kali seminggu sebagai gantian nasi.

4. Jauhkan minum airdalam bekas plastik kerana ia mengandungi phatalates yg boleh menghasilkan xenoestrogen. Jangan panaskan makanan atau air dalam bekas plastik didalam mikrowave.
Kurangkan juga pengambilan makanan dalam tin.

5. Jauhi penggunaan insecticide, herbicide dalam rumah atau dihalaman rumah. Cuba guna bahan organik untuk tujuan tanam sayuran. Begitu juga produk penjagaan diri, bahan pencuci dapur dan rumah, sebaiknya diubah kepada yang organik.

6. Amalkan pengambilan daging haiwan organik, ini lebih selamat untuk penghidap fibroid, dan endometriosis.

7. Jauhi produk yg mengandungi paraben. Cari yg menggunakan minyak sayur sebagai pengawet.



BAGAIMANAKAH EKSTRAK KACIP FATIMAH BERFUNGSI MENGHALANG FIBROID DAN CYST DARI BERSARANG DALAM RAHIM WANITA?


Melalui point2 diatas jelas menunjukkan bahawa KANDUNGAN HORMON ESTROGEN yang tinggi dan KEKURANGAN HORMON PROGESTERONE dalam erti kata lain KETIDAKSEIMBANGAN HORMON, menjadi punca berlakunya pertumbuhan fibroid dan cyst dalam rahim wanita

Manakala Ekstrak Kacip Fatimah mengandungi hormon progesterone yang amat diperlukan bagi wanita yang mengalami ketidakseimbangan hormon atau tahap hormon progesteronenya rendah. Ia mengandungi kandungan hormon progesterone daripada tumbuhan Kacip Fatimah itu sendiri.

ADAKAH KANDUNGAN HORMON PROGESTERONE DALAM TUMBUHAN KACIP FATIMAH SELAMAT DIGUNAKAN OLEH WANITA?
Ya, kerana ianya asli daripada tumbuhan semulajadi yang di ekstrak kepada bentuk serbuk dan mengikut sukatan dose yang diperlukan oleh wanita berdasarkan sukatan berat badan, Ia juga bukan sejenis hormon sintetik yang biasa dijumpai di dalam clomoid atau ubat hormon seperti yang dibekalkan oleh mana2 hospital.

Untuk dapatkan Ekstrak Kacip Fatimah:
Whatsapp: 016.776.1180





Link-link berkaitan




Khamis, 22 Oktober 2015

TIPS MUDAH BERSALIN

Entri kali ini saya nak kongsikan beberapa tips untuk ibu-ibu yang bakal melahirkan zuriat. Ramai wanita yang hamil inginkan proses kelahiran berjalan dengan cepat dan selamat, kalau boleh nak elak dari proses induksi yang lebih menyakitkan dari kelahiran biasa. Namun anda perlu tahu perasaan takut boleh membuatkan hormon yang membantu proses kelahiran menjadi tidak menentu.

Ada banyak perkara yang dapat membantu memudahkan proses kelahiran:-

1. PEMAKANAN SUNNAH
Saya faham ramai ibu-ibu di luar sana sukar untuk mengamalkan kesemua jenis makanan sunnah, selain harganya yang mungkin agak mahal seperti zafran ibu-ibu juga mungkin mempunyai kesukaran untuk mendisiplinkan diri mengambil kesemua jenis makanan yang disarankan, namun sekurang-kurang ambillah makanan sunnah yang mudah didapati, anda tidak perlu memaksa diri untuk mencari kesemuanya.



Disini saya syorkan ibu-ibu memadai mengamalkan kurma dan air zam-zam. Kurma adalah sejenia buah yang memberikan tenaga segera, ia cepat diproses dan diserap selain mengandungi karbohidrat, kurma juga terdiri daripada serat dan potassium. Buah kurma juga dapat memudahkan proses bersalin dan muengurangkan pengaliran darah semasa bersalin. Makanlah buah kurma sebanyak yang boleh sementara menunggu untuk masuk ke bilik bersalin dan minumlah air zam zam sebagai penghilang dahaga.Amalan ini dipercayai dapat mengelakkan bayi jaundice, selain memudahkan proses bersalin.


2. BACA AL-QURAN SEPANJANG KEHAMILAN
Sepanjang tempoh kehamilan, rajinkan diri membaca Al-Quran atau surah-surah yang disarankan bagi ibu mengandung, namun seelok-eloknya khatamlah Al-Quran sepanjang kehamilan pahala pun lebih InsyAllah.. 

Ibu-ibu jangan lupa amalkan membaca surah Maryam terutama apabila melangkah  trimester terakhir kehamilan dan sunat lakukan sujud sajadah/tilawah ketika sampai di ayat sajadah (ayat ke58 surah Maryam). 



3. SENAMAN YANG SESUAI
Senaman ibu mengandung bukanlah bertujuan untuk membakar kalori semata-mata. Tetapi banyak manfaat lain yang tidak kurang pentingnya, namun pastikan senaman yang anda lakukan bersesuaian dengan trimester kandungan anda dan jangan terlalu memaksa diri bersenam, lakukan mengikut kemampuan diri.
Antara manfaat bersenam bagi ibu mengandung:
  • Melonggarkan sendi-sendi untuk memudahkan proses bersalin 
  • Menguatkan otot 
  • Menggalakkan jantung mengepam darah 
  • Mengawal pertambahan berat badan 
  • Memudahkan anda kembali ke bentuk badan asal selepas bersalin 


senaman-untuk-ibu-hamil




4. MINYAK KELAPA DARA
Minyak kelapa dara atau lebih dikenali sebagai VCO (Virgin Coconut Oil) adalah salah satu petua bagi membantu proses bersalin. Ia juga merupakan antibakteria yang boleh melawan jangkitan. Minyak kelapa dara boleh diminum atau diambil dalam bentuk kapsul. Ada juga yang mengambil langkah dengan menyapu minyak kelapa dara di bahagian perineum untuk mengelakkan koyakan semasa bersalin dan juga menyapu di bahagian perut bagi mengelakkan stretch mark. Pengambilan minyak kelapa dara sepanjang kehamilan dipercayai akan menunjukkan kesan yang menakjubkan.





5. EKSTRAK KACIP FATIMAH
Ya Ekstrak Kacip Fatimah juga adalah salah satu ikhtiar bagi mempercepatkan proses kelahiran. Amalkan pengambilan Ekstrak Kacip Fatimah pada minggu ke-38 kehamilan, tujuannya adalah untuk memberikan rangsangan pengecutan pada rahim bagi merangsang bukaan pada pangkal rahim (sila rujuk sumber Dr Zubaidi)

Kenapa Ekstrak Kacip fatimah diambil pada minggu ke-38 kehamilan?
Kerana janin sudah cukup matang dengan sempurna dan bersedia untuk dilahirkan pada usia kandungan 38 minggu.


6. KAWAL EMOSI
Otak merupakan organ penting dalam mengawal emosi individu, malahan tahap kesakitan akan berkurangan sekiranya kita berjaya mengawal emosi. Jangan hanya fikirkan kesakitan yang kita bakal tempuh saat di labour room, fikirkan yang kita bakal berjumpa dengan cahayamata yang dikandung selama 9bulan. Sokongan ahli keluarga terdekat juga penting bagi menemani proses kelahiran bagi mengelakkan tekanan bagi mengatasi perasaan takut.


7. BERDOA DAN SOLAT SUNAT
Rajin-rajinkan diri melakukan solat-solat sunat seperti solat dhuha Ketika contraction datang tarik nafas dan hembus perlahan dan sambil mengucapkan zikir nabi yunus, pejam mata dan ingat kebesaran Allah SWT.





Link berkaitan:
  • Tips memudahkan proses bersalin
  • Bersalin dengan mudah
  • Tips kurangkan rasa sakit ketika contraction
  • Tips kurangkan rasa sakit ketika bersalin