RECENT POST

Selasa, 2 Ogos 2016

ENTRY PUKAL: KELAHIRAN ANAK KEDUA DAN ANNOUNCEMENT SOHOBIZNET CAR ENTAL

Assalamualaikum..

Dah lama sangat saya tidak mengupdate blog.. tup..tup.. dah beranak 2.. dah 7bulan anak kedua saya yang lahir pada 3 januari 2016... Alhamdulillah dah dapat sepasang, kali ni baby boy!.. nampak sangat kan betapa sibuknya saya menguruskan anak2 sampai takda masa nak buat apa2 posting kat sini..

1bulan

Alhamdulillah lepas bersalin badan rasa cergas semula sebab saya sentisa tak lupa untuk consume 2 supplement ni..

Grape Seed Oil saya ambil ni supaya kulit segar semula al maklumlah kulit meregang dan mengendur dalam masa yang sama membantu mengawal kolestrol dalam badan.. bagusnya GSO ni sebab ianya kaya dengan sumber vitamin C dan E  yg berkali ganda lebih baik dari vitamin biasa..

sudah semestinya Ekstrak Kacip Fatimah bertujuan mengmbalikan dan memulihkan sistem paranakan, membaiki luka pada rahim, dan yang paling best ia akan bertindak mengeluarkan semua drah nifas dengan lancar dan membersihkan rahim.




ehhh.. 1 lagi announcement.. sila baca screenshoot dibawah yer...



ok ni posting ekspress tau... taip laju2 sebelum anak2 bangun....

sekian terimakasih.....

pssttt... kalau nak dapatkan 2 produk kat atas tu sila wassap saya 016-7761180

Khamis, 3 Disember 2015

Simptom-simptom dan cara mengelakkan masalah Cyst atau Fibroid


Assalamualaikum.. hari ni saya nak bercerita mengenai masalah yang sering menghantui wanita yang sudah berkahwin mahupun belum berkahwin. Amat perlu bagi kakak-kakak dan adik-adik untuk mengetahui perubahan pada diri, namun tidak semua masalah ini kita dapat mengesan dari awal. Baca, faham dan lakukan tindakan dari sekarang!

Apa itu cyst?
Cyst ni secara mudah fahamnya, ia macam jerawat dalam badan kita. Ia boleh jadi kepada orang lelaki dan orang perempuan dan di mana- mana bahagian badan. Tapi ia boleh membesar dan mengganggu sistem tubuh.Jadi cyst bukan setakat boleh jadi di ovari, tapi juga pada paru-paru, buah pinggang dan pankreas.Tapi hari ni saya akan kongsikan mengenai cyst pada sistem peranakan wanita, iaitu ovarian cyst.

Apa itu Fibroid?
Fibroids adalah sejenis tumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan ketumbuhan yang paling sering melanda wanita dan ia bukan kanser. 

Ovarian Cyst
Ovarian cyst adalah kantung yg mengandungi cecair dan berada di dalam kilang ovari. Cyst adalah sejenis tumbuhan (maksudnya ia mengalami pertumbuhan dan semakin membesar) dan boleh mengandungi cecair/fluids, sama ada air, cecair becampur protin, darah beku, darah haid , minyak dan lemak atau lendir. Ia juga boleh disertai dengan tumbuhan daging yang mungkin jenis kanser, rambut, cartilage, tulang dll

Jenis-jenis ovarian cyst
Uterine Fibroid
Tidak semua wanita yg ada masalah fibroid mengalami sebarang simptom-simptom yg menandakan mereka ada fibroid. Berdasarkan kajian, 20-50% wanita dikatakan mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor akibat tidak mengalami sebarang simptom. Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.
Fibroid

Perbezaan Cyst dan Fibroid secara fizikal
Ovarian cyst dan fibroid ni kedua-duanya sama iaitu sejenis ketumbuhan. Bezanya, fibroid ni terdiri dari tisu yang padat dan hanya berada pada rahim. Tapi ovarian cyst terdiri dari cecair atau semi-solid dan berada dalam ovari.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Estrogen Yang Berlebihan (Estrogen Dominance)
Ini kerana, pertumbuhan fibroid dan cyst bergantung pada estrogen. Anda lebih berisiko untuk mendapat fibroid atau cyst jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang.
Keadaan hormon tidak seimbang ini biasa terjadi terhadap mereka yg mengalami masalah PCOS dan Endometriosis yang boleh menyebabkan ketidaksuburan atau infertiliti.
Pil perancang atau contraceptive juga boleh menjadi punca kepada fibroid atau cyst kerana ia boleh mengakibat keadaan hormon estrogen yg tidak seimbang.

2. Badan mengandungi Xenoestrogen yang tinggi
Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang bermaksud ia boleh berada dalam persekitaran termasuk makanan, air, bahan kimia dari industri ataupun produk penjagaan kecantikan.Walaupun ia bukan estrogen sebenar, ia masih boleh menganggu mahupun merangsang fungsi estrogen dalam tubuh kita.
Xenoestrogen boleh berada dalam phthalates (bahan dlm plastic atau getah), racun serangga (pesticides), tembakau dan banyak lagi.

3. Berat badan berlebihan/obesiti
Bila berat badan berlebihan maknanya tubuh kita ada lemak berlebihan Sel lemak juga berupaya menghasilkan sejenis estrogen dengan bantuan enzim iaitu estrone. Lebih-lebih lagi bila berat badan berlebihan, maka lagi banyak sel lemak yg berupaya menghasilkan estrone. Estrone ini yang digelar "bad estrogen", juga dikatakan punca kanser. Estrone adalah satu-satunya hormon estrogen yang ada setelah menopaus. Selain daripada itu, lemak juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

4. Genetik/Keturunan
Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Simptom fibroid /cyst
- masalah kesuburan
- kerap rasa ingin terkencing/tidak boleh mengawal pundi kencing
- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
- sakit ketika hubungan kelamin
- perut kembung/membuncit
- pendarahan abnormal


Cadangan bagi mengelakkan fibroid - Dr Hamid Arshat

1. Jika ada ahli keluarga yg ada penyakit ini, perlu ambil langkah berjaga-jaga dari awal. Genetik memang memainkan peranan dalam kesemua jenis penyakit khususnya tumbuhan, kanser , diabetes, darah tinggi dan lain2.

2. Kawal paras hormon estrogen

3. Kawal pengambilan makanan yg mengandungi gula , minyak dan lemak berlebihan kerana ia dapat merangsang penghasilan estrogen.
Ambil makanan yang mengandungi natural progesterone diantaranya ialah keladi liar dan keledek merah dan unggu. Makanlah dalam 2-3 kali seminggu sebagai gantian nasi.

4. Jauhkan minum airdalam bekas plastik kerana ia mengandungi phatalates yg boleh menghasilkan xenoestrogen. Jangan panaskan makanan atau air dalam bekas plastik didalam mikrowave.
Kurangkan juga pengambilan makanan dalam tin.

5. Jauhi penggunaan insecticide, herbicide dalam rumah atau dihalaman rumah. Cuba guna bahan organik untuk tujuan tanam sayuran. Begitu juga produk penjagaan diri, bahan pencuci dapur dan rumah, sebaiknya diubah kepada yang organik.

6. Amalkan pengambilan daging haiwan organik, ini lebih selamat untuk penghidap fibroid, dan endometriosis.

7. Jauhi produk yg mengandungi paraben. Cari yg menggunakan minyak sayur sebagai pengawet.



BAGAIMANAKAH EKSTRAK KACIP FATIMAH BERFUNGSI MENGHALANG FIBROID DAN CYST DARI BERSARANG DALAM RAHIM WANITA?


Melalui point2 diatas jelas menunjukkan bahawa KANDUNGAN HORMON ESTROGEN yang tinggi dan KEKURANGAN HORMON PROGESTERONE dalam erti kata lain KETIDAKSEIMBANGAN HORMON, menjadi punca berlakunya pertumbuhan fibroid dan cyst dalam rahim wanita

Manakala Ekstrak Kacip Fatimah mengandungi hormon progesterone yang amat diperlukan bagi wanita yang mengalami ketidakseimbangan hormon atau tahap hormon progesteronenya rendah. Ia mengandungi kandungan hormon progesterone daripada tumbuhan Kacip Fatimah itu sendiri.

ADAKAH KANDUNGAN HORMON PROGESTERONE DALAM TUMBUHAN KACIP FATIMAH SELAMAT DIGUNAKAN OLEH WANITA?
Ya, kerana ianya asli daripada tumbuhan semulajadi yang di ekstrak kepada bentuk serbuk dan mengikut sukatan dose yang diperlukan oleh wanita berdasarkan sukatan berat badan, Ia juga bukan sejenis hormon sintetik yang biasa dijumpai di dalam clomoid atau ubat hormon seperti yang dibekalkan oleh mana2 hospital.

Untuk dapatkan Ekstrak Kacip Fatimah:
Whatsapp: 016.776.1180





Link-link berkaitan




Khamis, 22 Oktober 2015

TIPS MUDAH BERSALIN

Entri kali ini saya nak kongsikan beberapa tips untuk ibu-ibu yang bakal melahirkan zuriat. Ramai wanita yang hamil inginkan proses kelahiran berjalan dengan cepat dan selamat, kalau boleh nak elak dari proses induksi yang lebih menyakitkan dari kelahiran biasa. Namun anda perlu tahu perasaan takut boleh membuatkan hormon yang membantu proses kelahiran menjadi tidak menentu.

Ada banyak perkara yang dapat membantu memudahkan proses kelahiran:-

1. PEMAKANAN SUNNAH
Saya faham ramai ibu-ibu di luar sana sukar untuk mengamalkan kesemua jenis makanan sunnah, selain harganya yang mungkin agak mahal seperti zafran ibu-ibu juga mungkin mempunyai kesukaran untuk mendisiplinkan diri mengambil kesemua jenis makanan yang disarankan, namun sekurang-kurang ambillah makanan sunnah yang mudah didapati, anda tidak perlu memaksa diri untuk mencari kesemuanya.



Disini saya syorkan ibu-ibu memadai mengamalkan kurma dan air zam-zam. Kurma adalah sejenia buah yang memberikan tenaga segera, ia cepat diproses dan diserap selain mengandungi karbohidrat, kurma juga terdiri daripada serat dan potassium. Buah kurma juga dapat memudahkan proses bersalin dan muengurangkan pengaliran darah semasa bersalin. Makanlah buah kurma sebanyak yang boleh sementara menunggu untuk masuk ke bilik bersalin dan minumlah air zam zam sebagai penghilang dahaga.Amalan ini dipercayai dapat mengelakkan bayi jaundice, selain memudahkan proses bersalin.


2. BACA AL-QURAN SEPANJANG KEHAMILAN
Sepanjang tempoh kehamilan, rajinkan diri membaca Al-Quran atau surah-surah yang disarankan bagi ibu mengandung, namun seelok-eloknya khatamlah Al-Quran sepanjang kehamilan pahala pun lebih InsyAllah.. 

Ibu-ibu jangan lupa amalkan membaca surah Maryam terutama apabila melangkah  trimester terakhir kehamilan dan sunat lakukan sujud sajadah/tilawah ketika sampai di ayat sajadah (ayat ke58 surah Maryam). 



3. SENAMAN YANG SESUAI
Senaman ibu mengandung bukanlah bertujuan untuk membakar kalori semata-mata. Tetapi banyak manfaat lain yang tidak kurang pentingnya, namun pastikan senaman yang anda lakukan bersesuaian dengan trimester kandungan anda dan jangan terlalu memaksa diri bersenam, lakukan mengikut kemampuan diri.
Antara manfaat bersenam bagi ibu mengandung:
  • Melonggarkan sendi-sendi untuk memudahkan proses bersalin 
  • Menguatkan otot 
  • Menggalakkan jantung mengepam darah 
  • Mengawal pertambahan berat badan 
  • Memudahkan anda kembali ke bentuk badan asal selepas bersalin 


senaman-untuk-ibu-hamil




4. MINYAK KELAPA DARA
Minyak kelapa dara atau lebih dikenali sebagai VCO (Virgin Coconut Oil) adalah salah satu petua bagi membantu proses bersalin. Ia juga merupakan antibakteria yang boleh melawan jangkitan. Minyak kelapa dara boleh diminum atau diambil dalam bentuk kapsul. Ada juga yang mengambil langkah dengan menyapu minyak kelapa dara di bahagian perineum untuk mengelakkan koyakan semasa bersalin dan juga menyapu di bahagian perut bagi mengelakkan stretch mark. Pengambilan minyak kelapa dara sepanjang kehamilan dipercayai akan menunjukkan kesan yang menakjubkan.





5. EKSTRAK KACIP FATIMAH
Ya Ekstrak Kacip Fatimah juga adalah salah satu ikhtiar bagi mempercepatkan proses kelahiran. Amalkan pengambilan Ekstrak Kacip Fatimah pada minggu ke-38 kehamilan, tujuannya adalah untuk memberikan rangsangan pengecutan pada rahim bagi merangsang bukaan pada pangkal rahim (sila rujuk sumber Dr Zubaidi)

Kenapa Ekstrak Kacip fatimah diambil pada minggu ke-38 kehamilan?
Kerana janin sudah cukup matang dengan sempurna dan bersedia untuk dilahirkan pada usia kandungan 38 minggu.


6. KAWAL EMOSI
Otak merupakan organ penting dalam mengawal emosi individu, malahan tahap kesakitan akan berkurangan sekiranya kita berjaya mengawal emosi. Jangan hanya fikirkan kesakitan yang kita bakal tempuh saat di labour room, fikirkan yang kita bakal berjumpa dengan cahayamata yang dikandung selama 9bulan. Sokongan ahli keluarga terdekat juga penting bagi menemani proses kelahiran bagi mengelakkan tekanan bagi mengatasi perasaan takut.


7. BERDOA DAN SOLAT SUNAT
Rajin-rajinkan diri melakukan solat-solat sunat seperti solat dhuha Ketika contraction datang tarik nafas dan hembus perlahan dan sambil mengucapkan zikir nabi yunus, pejam mata dan ingat kebesaran Allah SWT.





Link berkaitan:
  • Tips memudahkan proses bersalin
  • Bersalin dengan mudah
  • Tips kurangkan rasa sakit ketika contraction
  • Tips kurangkan rasa sakit ketika bersalin

Isnin, 5 Oktober 2015

FAKTA #1 DAN #2 SUPER POWER GRAPESEED OIL: MENGURANGKAN KADAR KOLESTROL DAN SERANGAN JANTUNG







Kalau scroll-scroll sebelum ni saya penah buat entri pasal Kebaikan Super Power Grapeseed Oil  dalam bentuk senarai kebaikannya. Grapeseed oil ni memang banyak kegunaan dan kelebihan kalau kita kaji betul-betul, so entri ni saya nak highlight fakta #1:Kurangkan risiko serangan jantung dan #2:Mengurangkan kolesterol tubuh. Ramai yang tahu serangan jantung dan kolestrol mempunyai perkaitan yang menghubungkaitkan gejala penyakit kardivaskular yang semakin menular di negara kita. 


Kebanyakan Masyarakat kita tak sedar kuantiti makanan yang diambil mengandungi kadar kolestrol yang tinggi, ramai juga masyarakat tidak tahu akan jenis-jenis makanan yang mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam tubuh. Mulai sekarang buka mata seluasnya sebab saya nak terangkan mengenai kebaikan minyak biji anggur a.k.a grapeseed oil yang terbuktikan mampu mengurangkan kadar kolestrol dan serangan jantung.

Jom kita semak fakta 1 dan 2!

1. #Kurangkan risiko serangan jantung. – Untuk pengetahuan anda, anggur mengandungi nitric oxide yang tinggi di mana ianya mengurangkan pembentukan gumpalan di dalam darah. Justeru ia akan mengurangkan risiko serangan jantung.
2.#Mengurangkan kolesterol tubuhAnggur mengandungi bahan Phytosterols yang mempunyai kapasiti untuk mengurangkan kolesterol di dalam tubuh.


Kandungan utama biji anggur :-

Monounsaturated fats
  • Minyak biji anggur tidak mengandungi protein atau karbohidrat.
  • Merujuk US Department of Agriculture's Nutrient Database, setiap 1 sudu besar grapeseed oil mengandungi 2.19g monounsaturated fat atau orang kita panggil lemak mono tak tepu.
  • Mengikut kajian Harvard School of Public Health, lemak mono tak tepu ini merupakan lemak sihat yg boleh mengurangkan risiko serangan penyakit jantung

Polyunsaturated fats
  • Makna dia lemak poli tak tepu, juga dikenali sebagai lemak sihat.
  • Setiap 1 sudu besar minyak biji anggur mengandungi 9.5g lemak poli tak tepu. Apa kebaikan polyunsaturated fats ini? Ye, pengambilan lemak poli tak tepu pada kadar sederhana mampu menurunkan paras kolesterol dlm darah & mengurangkan tekanan darah tinggi.
  • Sebahagian lemak poli tak tepu tidak dihasilkan oleh tubuh kita sendiri, maka amat penting kita menambah pengambilan lemak jenis ini melalui sumber pemakanan harian, contohnya minyak biji anggur

Saturated fats
  • lemak tepu. 
  • Mengambil makanan yg tinggi lemak tepu akan meningkatkan paras LDL (low density lipoproteins) atau 'kolesterol jahat' yg akhirnya akan menyempitkan saluran darah & mengakibatkan timbulnya penyakit kardiovascular (serangan jantung). 
  • Setiap 1 sudu besar minyak biji anggur hanya mengandungi 1.306g lemak tepu. Lihat, kandungan lamak mono & poli tak tepu dlm grseed oil jauh lebih tinggi berbanding lemak tepu.

Phytosterols
  • USDA mencatatkan setiap 1 sudu besar grapeseed oil mengandungi 24mg phytosterols. 
  • Pystosterols merupakan komponen asas tumbuhan yg membantu usus menapis kolesterol dari makanan yg diambil, ini bermakna secara tak langsung ia turut mengurangkan paras kolesterol jahat dlm darah. 
  • Menurut kajian Washington University School of Medicine 2010,phytosterols yg ditemui dlm ekstrak biji anggur mampu mempercepatkan proses metabolisma kolesterol. Maksud ia menyingkirkan lebihan kolesterol dr makanan & mengurangkan kadar serapan kolesterol ke dlm usus.

Superpower Grape Seed's 100% Cold Pressed Grape Seed (Oil in Softgel Capsule) 60 capsules
Super power grapeseed oil dalam bentuk softgel, mengandungi 60biji softgel




Khamis, 17 September 2015

#SAYAJUAL JUBAH BAYI DAN KANAK-KANAK SEAWAL 3BULAN HINGGA 4TAHUN! MURAH!


Biasanya bayi dan kanak-kanak perlukan baju yang banyak ketika hari raya, memandangkan aktiviti kanak-kanak yang aktif, tambah-tambah kalau jumpa geng-geng sepermainan tak sampai sejam kalau tak kotor baju xsah lah kan, itu memang normal.. Saya sebagai ibu juga akan prepare sekurangnya 3helai sehari terutama ketika hari raya untuk anak dara saya tambahan sekarang ni dia semakin aktif bermain.. lagi 1 kanak-kanak ni cepat membesar tak sampai 3bulan dah kena beli baju baru kan.. kan.. Bru je beli raya Eidulfitri lepas dah senteng kaki tangan, nak beli baru pulak mahal.. 

Ada ke yang jual jubah dan baju kanak-kanak dengan harga berpatutan? jom godek-godek gerobok saya, mana tahu ada yang berkenan! jangan risau pasal harga.. memang berpatutan dengan material yang selesa dengan penyerapan peluh.. 




JUBAH KANAK 3BULAN HINGGA 4TAHUN
Material : Cotton T-shirt
Material pada pergelangan tangan : getah kenyal dan berkilat (tidak merbahaya pd bayi)
Harga: RM 35
Postage RM7(SM), RM10(SS)
Size: 

 XXS (6-9m)
Bahu: 9 inch
panjang lengan: 8 inch
labuh baju : 16.5 inch
lebar : 9.5 inch

SIZE XS (9-12m)
bahu : 9.5
panjang lengan: 9 inch
labuh baju 18.5 inch
lebar : 10.5 inch

SIZE S (9-12m)
Bahu: 10 inch
panjang lengan: 10 inch
labuh baju : 20.5
lebar : 12 inch

SIZE M (2y)
Bahu: 10.5 inch
panjang lengan : 11 inch
labuh baju : 21.5inch
lebar: 12.5 inch

SIZE L (3y)
Bahu: 11.5inch
panjang lengan:11 inch
labuh baju : 24 inch
lebar : 14 inch

SIZE XL (4y)
Bahu: 12 inch
panjang lengan : 13 inch
labuh baju : 26.5inch
lebar 14 inch

Warna: Royal Purple

Warna: Cute pink

Warna: Royal Yellow (warna sebenar lagi terang)

Warna: Khaki



Jom kita tengok model2 kecil beraksi!









Nak dapatkan semua koleksi ini boleh ke ig saya di 'soho_pasteluna' atau di page Pasteluna Collection atau wahtsapp saya seperti no di bawah